Iowan yliopiston syöpälääkärit ovat osoittaneet, että syöpäsoluilla on verrattuna normaaleihin soluihin merkittäviä aineenvaihdunnallisia eroja. He ovat sillä kannalla, että syöpäsolut lisäävät glukoosin ja hydroperoksidin aineenvaihduntaa kompensoidakseen lisääntyneitä reaktiivisten happiradikaalien (ROS) tasoja.
On kohtuullista ehdottaa, että mitokondrioissa tapahtuva hapettumisaineenvaihdunta ketogeenisellä ruokavalioilla (runsaasti rasvoja ja vähän hiilihydraatteja) aiheuttaa valikoivasti enemmän metabolista hapettumisstressiä syöpäsoluissa verrattuna normaaleihin soluihin. Kun metabolinen hapettumisstressi lisääntyy syöpäsoluissa voidaan ennustaa, että ne herkistävät syöpäsolut tavanomaisille säteily- ja kemoterapioille.
On olemassa näyttöä siitä, että ketogeenisiä ruokavalioita voidaan käyttää turvallisesti adjuvanttina (apuainehoitona) tavanomaisille säteily- ja kemoterapioille. Ketogeeniset ruokavaliot voivat parantaa syöpäsoluille kohdistuvaa hoitovastetta ja luoda syöpäsoluille mahdollisimman kehnot kasvuolosuhteet.
Mielenkiintoista on havaita, että ketogeenisillä ruokavalioilla on paljon yhteistä paaston kanssa, sillä paasto myös käynnistää ketoosin. Paaston on osoitettu parantavan reagointikykyä kemoterapiaan prekliinisissä syöpähoitomalleissa sekä lieventää mahdollisesti joitain kemoterapialla havaittuja kudosten normaaleja sivuvaikutuksia. Paastojaksot ovat myös hidastaneet syövän kasvua ja herkistäneet useampia syöpäsolutyyppejä kemoterapialle.
Koska syöpäpotilaat saattavat pitää paastoa liian vaativana, ketogeeniset ruokavaliot saattavat tarjota mielenkiintoisen mallin samojen metabolisten hyötyjen saavuttamiseksi.
Viitteet
Allen BG, Bhatia SK, Anderson CM, Eichenberger-Gilmore JM, Sibenaller ZA, Mapuskar KA, Schoenfeld JD, Buatti JM, Spitz DR, Fath MA. Ketogenic diets as an adjuvant cancer therapy: History and potential mechanism. Redox Biol. 2014;2:963-70. doi: 10.1016/j.redox.2014.08.002. Epub 2014 Aug 7. PMID: 25460731; PMCID: PMC4215472.
Lee C., Raffaghello L., Brandhorst S., Safdie F.M., Bianchi G., Martin-Montalvo A., Pistoia V., Wei M., Hwang S., Merlino A., Emionite L., de Cabo R., Longo V.D. Fasting cycles retard growth of tumors and sensitize a range of cancer cell types to chemotherapy. Science Translational Medicine. 2012;4(124)
Safdie F.M., Dorff T., Quinn D., Fontana L., Wei M., Lee C., Cohen P., Longo V.D. Fasting and cancer treatment in humans: a case series report. Aging. 2009;1(12):988–1007