Norjalaislääkäri Øyvind Torp pitää syövän loitolla

Christer Sundqvist

Kun 42-vuotias lääkäri Øyvind Torp äskettäin katseli omia magneettikuviaan hänen oli pakko todeta, että hänen menetelmänsä sittenkin toimii. Levinnyt haimasyöpä oli pysähtynyt. Elinajaksi ennustettu vuosi oli kulunut ja hän eli edelleen.

Lääkäri Torp on kirjoittanut kokemuksistaan ja menetelmästään kirjan (Self-Defence Against Cancer: 10 Counter-Moves You Can Use), jossa hän luettelee ne ohjeet millä hän sai syövänkasvun pysähtymään. Menetelmä muistuttaa hyvin paljon Antti Oinaan Peshla menetelmää (https://www.petrafoundation.com/fi/blog/the-peshla-method ) ja Sven Erik Nordinin (https://www.petrafoundation.com/fi/blog/the-nordin-method ) tapaa päästä eroon syövästä.

Lääkäri Torpin 10 ohjetta syöpäpotilaalle

  1. Syö ruokaa, joka hankaloittaa syöpäsolujen verenkiertoa. Jotkut ruoka-aineet voivat estää verisuonten muodostumista syöpäkudokseen, kuten hedelmät, marjat ja jotkut vihannekset. Joka päivä kannattaa syödä mustikoita, vadelmia, valkosipulia ja oliiviöljyä sekä juoda vihreää teetä.

  1. Vältä haitallisia aineita. Se mikä aiheuttaa syöpää, pahentaa todennäköisesti syöpää. Lopeta siksi tupakointi ja juo vähemmän alkoholia. Syö ruokaa, jossa on runsaasti antioksidantteja. Mansikoissa, vadelmissa ja pähkinöissä on ellagiinihappoa, joka estää ympäristömyrkkyjen vaikutuksia.

  1. Vähennä stressiä. On tärkeää vähentää stressiä mielenterveyden kannalta, mutta stressillä on myös fysiologisia vaikutuksia. Stressihormonit, kuten kortisoli, voivat vaimentaa immuunijärjestelmän toimintaa.

  1. Vähennä epäsuotuisten hormonien määrää. Jotkut hormonit voivat kiihdyttää syövän kasvua. Se voi antaa selitysmallin miksi ylipainosilla on korkeampi syöpäriski. Insuliini ja IGF-1 stimuloivat syöpäkasvua. Vain hiilihydraateilla on kyky lisätä merkittässä määrin insuliinin eritystä.

  1. Vaienna tulehdukset. Tulehdus ja syövän leviäminen kuuluvat yhteen. Esimerkkejä anti-inflammatorisista ruuista: kurkuma, inkivääri, omega-3-rasvahapot, vihannekset. Sen sijaan valmisruoat ja sokeria sisältävät ruuat stimuloivat tulehduksia. Alkoholia pitää välttää.

  1. Vahvista immuunijärjestelmääsi. Fyysinen aktiivisuus ja vitamiinit vahvistavat immuunijärjestelmää. Nauti riittävästi C-, D-, E-, K1- ja K2-vitamiineja. Ota vapaasti turskaöljyä ja omega-3-lisäravinteita.

  1. Harrasta liikuntaa. Syöpäsolut voivat “huijata” immuunijärjestelmää, mutta tanskalaiset tutkimukset osoittavat, että voimaperäinen liikunta voi “herättää” ne taas adrenaliinilla. Lihassupistukset erittävät lääkeainetta IL-6, joka auttaa immuunijärjestelmän soluja taistelussa syöpäkasvaimia vastaan. Voimaperäisellä intervallitreenillä on hyvä vaikutus.

  1. Estä syövän leviäminen. Joissakin yrtteissä on rasvahappoja, terpeenejä, joilla joidenkin tutkimusten mukaan voi olla vaikutusta metastaasien estoon. Näitä löytyy rosmariinista, oreganosta, basilikasta, mintusta ja timjamista. Oreganossa, chilissä ja saksanpähkinöissä on myös NF-Kappa B:tä, joka voi estää syövän leviämistä.

  1. Tapa syöpäsolut. Eläintutkimukset ovat osoittaneet, että jotkut aineet, kuten antioksidantti salvesteroli, hyökkää syöpäsoluja vastaan. Salvesterolia on mustikassa, karpalossa, karhunvatukassa ja avokadossa.

  1. Luovu sokerista ja tärkkelyksestä. Syöpäsolut tarvitsevat paljon glukoosia (sokeria) menestyäkseen, kasvaakseen ja levitäkseen. Kasvainta ei voi tappaa “nälkään”, mutta on hyvä rajoittaa “tarjontaa”. Älä enää nauti sokeria, leipää, riisiä, pastaa ja perunaa, koska niiden sisältämät hiilihydraatit muuttuvat ohutsuolessa glukoosiksi.

Lääkäri Torpin muita havaintoja

Kun pahin shokki syöpädiagnoosin jälkeen oli ohi, Øyvind Torp ryhtyi etsimään kaikkea tietoa syövästä. Myös tietoa oman ammattikirjallisuutensa ulkopuolelta. Hänellä ei ole ollut aikaa odottaa “lisätutkimuksia”. Hän halusi elää.

Ihanteellisessa maailmassa noudatamme vain tieteellisesti todistettuja hoto-ohjeita. Mutta ruoan ja syövän välisestä suhteesta on hyvin vähän systemaattisia tieteellisiä yhteenvetoja. Siitä huolimatta löytyy kymmeniä tuhansia pienempiä tutkimuksia ruokavalion vaikutuksesta syöpäsoluihin. Näitä hän ei voinut sivuuttaa yksinkertaisesti vain siksi, että tutkimuksia ei ollut koottu meta-analyyseihin.

Hän muodosti itselleen säännön: Jos löytyy tutkimuksia, jotka vakuuttavasti viittaavat siihen, että ne voisivat toimia, hän testaa niitä, jos ne eivät ole haitallisia tai kovin kalliita.

Tutkimuksessa “Revisiting the hallmarks of cancer” (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5446472/ ) Øyvind havaitsi, mitkä ominaisuudet olivat kaikille syöpäsoluille yhteisiä. Hän ymmärsi, että syöpäsolut ovat haavoittuvia ja tätä voidaan hyödyntää. Hän pohti millä ruokavaliolla olisi parhaat vaikutukset. Hän päätyi ketogeenisen ja anti-inflammatorisen ruokavalion yhdistelmään.

Ensinnäkin Øyvind pudotti sokerin ja nopeat hiilihydraatit mahdollisimman vähiin. Syöpäsolut tarvitsevat paljon enemmän sokeria kuin terveet solut, sanoo Øyvind. Siksi on järkevää rajoittaa sokerin “tarjonta” syöpäsoluille. Emme halua ravinteita, jotka aiheuttavat insuliinin nousua, koska insuliini voi aiheuttaa syöpäsolujen kasvua. Hiilihydraattien tulisi olla pääosin peräisin vihanneksista.

Toinen selitysmalli

Koululääketieteen nykytietämyksen mukaan syövän arvellaan syntyvän koska syöpäsolussa tapahtuu epäedullisia mutattioita. Mitä jos syöpäsolujen mutaatiot ovat oire, ei syy? Tällä olisi merkittäviä seurauksia tulevaisuuden hoidoille. Useimmat syöpätutkijat uskovat, että syöpä on satunnaisten mutaatioiden tulos. Viimeisen 50 vuoden aikana on investoitu miljardeja arvoituksen ratkaisemiseksi, valitettavasti pääsemättä alkua pidemmälle. Syöpätapaukset kasvavat vuosi vuodelta.

Nykyaikaisella syöpähoidolla pyritään estämään syövän kehittymistä ja estämään mutaatioita. Mutta yhdessä solussa on satoja mutaatioita, kasvaimessa useita tuhansia. Olet melkein tuomittu epäonnistumaan räätälöimällä tällaista lääkettä.

Voi olla, että on olemassa toinen selitysmalli. Löytyy paljon tutkimuksia, jotka perustuvat vaihtoehtoiseen selitykseen: aineenvaihduntateoria. Tiedämme, että syöpäsolun “voimalaitokset”, eli mitokondriot, tuhoutuvat. Siksi syöpäsolut tarvitsevat paljon sokeria, ne eivät pysty tuottamaan energiaa tavanomaisella tavalla.

Tämä tarkoittaa, että syöpäsoluissa on heikkouksia, joita meidän pitäisi hyödyntää. Vähentämällä sokerin/hiilihydraattien saantia, syöpäsolut saavat vähemmän polttoainetta ja kasvavat hitaammin. Tutkijat näkevät myös vioittuneiden mitokondrioiden vaikutukset. Ne lähettävät tietoa vioistaan solun ytimeen, mikä johtaa mutaatioihin. Siten mutaatioista tulee oire, ei syy.

Mutta syöpälääkkestä saa enemmän rahaa kuin ruokavaliohoidoista. Syöpätutkija Thomas Seyfried on osoittanut lukemattomissa laboratoriokokeissa, kuinka ravitsemusterapia voi tappaa syöpäsoluja.  Mutta on vaikea saada rahaa laajalle kliiniselle tutkimukselle.

Øyvind on loppujen lopuksi optimistinen tulevaisuuden suhteen. Erityisesti vuoden 2018 maailman syöpätutkimusrahaston raportin mukaan aito ja laadukas ruoka on tehokas syöpää vastaan. Siinä todetaan, että kaikkien syöpäpotilaiden tulisi saada asiantuntijaohjeita ruokavalion ja liikunnan suhteen.

Jos ymmärrämme syövän metaboliseksi sairaudeksi, on loogista tarjota ravitsemusterapiaa perinteisen hoidon lisäksi.

Syöpä ei ole täysin parantunut

Øyvind on käynyt läpi kaksi syöpäleikkausta, mutta silti hänellä on jäljellä syöpää. Jäljellä olevia kasvaimia ei voi leikata, mutta ne eivät ole kasvaneet viimeisen kolmen vuoden aikana. Muut sanovat hänelle, että ne kasvavat varmasti ajan myötä. Se, että kasvaimet eivät ole kasvaneet, ei todista Øyvindin toimenpiteitten ylivertaisuutta, mutta se tuo valtavan paljon motivaatiota jatkaa optimaalisen elämäntavan etsimistä.

Tärkeää on, että sinulla on mielekäs projekti. Se vähentää huolta, tarjoaa toivoa ja auttaa hallitsemaan elämää. Øyvind ei tunne olevansa avuton. Hän ei ole sellaisessa tilassa, jossa moni syöpäpotilas on: Odotat vastausta tutkimukseen, seuraavaa leikkausta, seuraavaa hoitoa ja sinulle kerrotaan, että terveytesi on syöpälääkärin käsissä.

On hyvin dokumentoitu, että avuttomuuden tunne liittyy huonompaan ennusteeseen. Stressi kohottaa kortisolihormonin tasoja, jotka tukahduttavat immuunijärjestelmää, kun tarvitsemme sitä eniten.

Øyvind teki liikunnasta projektin itselleen. Vuosi sairastumisen jälkeen hän juoksi Berliinin maratonin. Se tarjosi iloa, toivoa ja hallintaa. Lisää maratonjuoksuja on suunnitteilla. Kun tällaiseen pystyy jokaisessa askeleessa on iloa, ja sitä sulkee mielestään pois ajatukset syövästä ja kuolemasta. Øyvind on täysin oireeton ja elää normaalia elämää. Ajatus syövästä on olemassa, mutta hän on hyväksynyt kohtalonsa. Hä tuntee itsensä onnekkaaksi kun saa elää näin hyvin.

Øyvind saa edelleen tiedusteluja muilta, jotka ovat ryhtyneet hänen kaltaisiinsa toimenpiteisiin. Yllättäen monet ihmiset sanovat, että toimenpiteistä on hyötyä, he etsivät omaa tietään ja monet saavat hyviä tuloksia. Yksi ihmetteli, miksi viesti ei tavoita. Kirjallaan “Itsepuolustus syöpää vastaan” (Self-Defence Against Cancer: 10 Counter-Moves You Can Use) Øyvind haluaa antaa oman panoksensa tiedotuksessa. Hän tulee surulliseksi kun moni syöpäpotilas ei saa hyviä neuvoja optimaalisesta ruokavaliosta ja ohjausta tähän toimivaltaisilta terveydenhuollon ammattilaisilta. Pahimmassa tapauksessa se voi tarkoittaa, että potilailta puuttuu mahdollisuus parantaa omaa ennustettaan. “Eläkää kuten ennenkin” -neuvot on syytä lopettaa.

Lähteet:

Diet, Nutrition, Physical Activity and Cancer: A Global Perspective. World Cancer Research Fund. https://www.wcrf.org/dietandcancer

Yousef Ahmed Fouad and Carmen Aanei. Revisiting the hallmarks of cancer. Am J Cancer Res. 2017; 7(5): 1016–1036. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5446472/

Julia Schreiner Benito. Legen fikk kreft: – Her er mine ti tiltak. Caluna 1.12.2019, https://caluna.no/siste/legen-fikk-kreft-og-nektet-a-leve-som-for-ti-tiltak-vi-selv-kan-gjore/

 8,394 näyttökertaa

Kokemuksia PESHLA-menetelmästä

Yli viisi vuotta sitten selvisi, että ennusteiden mukaan Antti Oinaan ei pitäisi edelleen olla elossa ja kertomassa PESHLA-menetelmästään.   Vuonna 2010 Antilla todettiin uhkaavasti levinnyt sylkirauhassyöpä. Syöpähoitojen avulla (leikkaus ja sä

Peshla menetelmä

Kuolemansairas suomalainen syöpäpotilas Antti Oinas on oman tutkimustyönsä kautta ja asiantuntijoiden avustuksella kehittänyt kokonaisvaltaisen syövänhoidon, jolla hän on pitänyt syöpänsä kurissa. Lue menetelmän kuvaus ja ota käyttöön sinulle m

Propolis ja syöpä

Propolis on luonnon oma antibiootti ja tehokas immuunijärjestelmän tehostaja syöpäpotilaalle. Propolis on tahmeaa ainetta, jota mehiläiset keräävät lehtipuista ja puunkuoresta. Siihen mehiläinen vielä lisää omia eritteitään.   Käytössä an