Gerson-menetelmä tehoaa mahdollisesti syöpään

Christer Sundqvist

Gerson-menetelmä on luonnollinen, kokonaisvaltainen menetelmä, joka pääasiassa korostaa ravinteikkaan ruokavalion merkitystä syövän hoitoon. Tuoreena puristetut hedelmä- ja vihannesmehut muodostavat hoidon ytimen. Gerson-menetelmää noudattava on tiukalla luomupohjaisella kasvisruokavaliolla. Pääasiassa syödään hedelmiä ja vihanneksia, täydennetään ruokavaliota vitamiini- ja mineraalilisillä sekä tietyillä entsyymivalmisteilla. Säännöllisesti tehdään peräsuolen huuhtelua (peräruiskeita)  kahvilla myrkkyjen poistamiseksi kehosta.

 

Gerson-menetelmä on ollut käytössä jo 1940-luvulta lähtien, ja sen perustaja on saksalaislääkäri Max Gerson, joka siirtyi USA:han vuonna 1936 ja avasi New Yorkiin lääkärin vastaanoton.

 

Tuhansia syöpäpotilaita on hyötynyt hänen menetelmästään. Kuuluisaksi Max Gerson tuli parannettuaan Nobel-palkitun Albert Schweitzerin tyypin 2 diabeteksen: mies pääsi eroon insuliinihoidoista vain kahden kuukauden hoitojakson jälkeen.

 

Toimiiko Gerson-menetelmä?

Gerson-menetelmässä lähdetään siitä liikkeelle, että ruokavaliomuutokset voivat auttaa syövän hoidossa. Tarkoituksena on poistaa kehosta myrkkyjä ja vahvistaa kehon omaa immuunipuolustusta. Tällä tavalla uskotaan, että voidaan palauttaa kehon normaali aineenvaihduntatila ja keho voi parantaa itsensä. Tätä voi pitää ihan tavoiteltavana strategiana. Gerson-menetelmän voi toteuttaa joko kotona tai erityisillä klinikoilla. Hoito klinikoilla on varsin kallista.

 

Parantumistarinoita ei ole syytä epäillä, mutta ongelmana on se, että menetelmää ei ole testattu riittävästi kliinisin tutkimuksin. Yhdysvaltain kansallinen syöpäinstituutti teki Gerson-menetelmästä katsauksen vuonna 2010 missä ei löytynyt tukea sille, että se auttaisi syöpäpotilaita. Myös Isossa Britanniassa tutkijat seurasivat vuonna 2007 Gerson hoitoa saaneita potilaita. He havaitsivat, että tämän tyyppinen hoito näytti auttavan ihmisiä tuntemaan olonsa paremmin, mikä sinänsä on hieno havainto. Gerson hoito vähensi myös tarvetta käyttää kipulääkkeitä.

 

Varsin laajassa katsauksessa vuonna 2014 tarkasteltiin 13 erilaista syöpään liittyvää ruokavaliota. Myös Gerson-menetelmä oli mukana. Valitettavasti hoitoa ei pidetty tehokkaana syöpään.

 

Tarvitaan lisää kliinistä tutkimusta. On vaikea tällä hetkellä sanoa onko Gerson-menetelmästä hyötyä syöpään.

 3,917 näyttökertaa

Syöpä ja COVID-19

Joulukuussa 2019 todettiin uusi koronaviruksen (COVID-19 tai SARS-CoV-2) aiheuttama tauti alun perin Wuhanin osavaltiossa Hubein maakunnassa Kiinassa. Virus on sittemmin levinnyt ympäri maailmaa, ja WHO on julistanut pandemian sen levitessä maailmanlaajuises

Syöpä on voitettavissa

Syöpä on terveyskeskusteluumme pesiytynyt lopullisena tienviittana kuolemaa kohti. Tämä ei ole koko totuus. Kaikki syövät eivät ole kuolemaan johtavia. Itse asiassa tällä hetkellä on vallalla käsitys siitä, että syöpä on hyvin yksilöllinen sair

Mistelihoito tehoaa mahdollisesti rintasyöpään

Valkoisesta mistelistä (Viscum album L.) valmistetut uutteet ovat saksankielisissä maissa eniten määrättyjä lääkevalmisteita integratiivisessa syöpäpotilaiden avohoidossa. Mistelivalmisteiden käyttö vaihtelee eri syöpälajeissa. Rintasyöpäpotila