Syöpä ja COVID-19

Christer Sundqvist

Joulukuussa 2019 todettiin uusi koronaviruksen (COVID-19 tai SARS-CoV-2) aiheuttama tauti alun perin Wuhanin osavaltiossa Hubein maakunnassa Kiinassa. Virus on sittemmin levinnyt ympäri maailmaa, ja WHO on julistanut pandemian sen levitessä maailmanlaajuisesti.

 

Tyypillisesti COVID-19 -potilaalla on korkea kuume, johon liittyy poikkeavia hengitysteiden oireita, kuten itsepintaista yskää ja hengenahdistusta. Iäkkäät potilaat ovat myös alttiimpia tälle taudille. Syöpäpotilailla on suuri riski tässä pandemiassa. Vastustuskykyä heikentävien sytokiinien suurempi osuus syöpäpotilailla tukahduttaa valkosolujen tuotannon, mikä tarkoittaa, että syöpäpotilaat ovat alttiimpia COVID-19 -taudille.

 

Tiedekirjallisuus osoittaa, että COVID-19 on yleisempi potilailla, joiden immuunijärjestelmä on heikentynyt. Tässä pandemiassa syöpäpotilaita tulisi käsitellä erityistapauksina. Riskinhallintaa pitää tehostaa tämän pandemian kriittisenä aikana. Syövän aiheuttama henkinen stressi todennäköisesti lisääntyy, kun syöpäpotilas saa COVID-19 -tartunnan. Joidenkin lupaavien täydentävien hoitojen (C- ja D-vitamiinit, kasvilääkkeet, akupunktio) on odotettava terveysviranomaisten hyväksyntää.

 

Tutkimustietojen niukkuus on iso ongelma. Olemme löytäneet joitakin hajanaisia suosituksia syöpäpotilaalle, jolla on COVID-19. Aktiivista hoitoa saavien potilaiden tulee ottaa yhteyttä lääkäriinsä ja keskustella immunosuppressiivisen hoidon viivästyttämisestä kun käynnissä on tämä pandemia. COVID-19 -tartunnan välttäminen sosiaalisissa tapaamisissa on äärimmäisen tärkeässä roolissa. Mikään täydentävä strategia ei ole itsessään riittävä, mutta yhdessä perusteellisesti suunnitellun tavanomaisen hoidon kanssa nämä voivat auttaa tarjoamaan turvallisempaa hoitoa syöpää sairastaville potilaille kun elämme tätä COVID-19 -aikakautta. Jatkamme tilanteen seuraamista.

 16,436 näyttökertaa