MITEN TOIMII TERVE SOLU?
Ihmiskeho koostuu miljardeista pienistä soluista. Nämä muodostavat monenlaisia kudoksia ja elimiä, kuten ihoa, luuta, verta, maksaa ja paljon muuta. Näissä elimissä soluilla on erilaisia tehtäviä, esim. ihosolut tarjoavat suojaa keholle, verisolut kuljettavat ravintoaineita ja happea, lihassolut mahdollistavat liikkumisen ja niin edelleen.
Kehon soluilla on vaihtelevan pitkä elinikä. Vanhat solut kuolevat ja korvataan samankaltaisilla soluilla solujakautumisen kautta. Uudet solut toimivat edelleen samalla tavalla kuin vanhat solut, ja niitä ohjaavat solun useat tuhannet geenit, jotka sisältävät perinnöllistä materiaalia, joka siirretään soluissa eteenpäin. Normaalin, terveellisen solun solujako on siksi tiukasti säädelty prosessi. Miljoonia solujen jakautumisia tapahtuu elimistössämme joka tunti ja monissa tapauksissa muodostuu viallisia soluja, jotka sitten tuhoutuvat immuunijärjestelmässämme.
MITÄ ON SYÖPÄ?
Syöpä on seurausta solukon häiriintyneestä tasapainotilasta, jossa solujen jakautuminen jatkuu sen jälkeen, kun sen olisi pitänyt pysähtyä. Solu muuttuu geneettisesti monesta eri syystä ja lopulta syöpäsolut muodostavat pieniä kasvaimia, jotka kasvavat ja leviävät. Tämä prosessi kestää kauan ja itse asiassa voi mennä vuosikymmeniä, ennen kuin voimme havaita, että meillä on syöpä.
Monet mekanismit edistävät tätä syövälle tyypillistä säätelemätöntä solukasvua. Yksi näistä on perinnöllisyys. Jotkut ihmiset voivat kantaa perinnöllisiä häiriöitä. Yksinkertaisimmillaan, henkilö voi periä viallisen geenin tai häneltä puuttuu geenejä, joilla on rooli vaurioituneiden solujen poistamisessa. Ilman tätä luonnollista jarrujärjestelmää vaurioituneet solut voivat jatkaa jakautumistaan ja se johtaa vaurioituneiden solujen lisääntymiseen. Sellaisten solujen esiintymiseen, joilla on sama epänormaali geneettinen ulkoasu kuin emosoluissa. Kun kuluu riittävästi aikaa, nämä epänormaalit soluryhmät voivat kasvaa kokoon, joka aiheuttaa epämukavuutta tai muita oireita.
Perinnöllisyys ei ilmeisesti ole ainoa tekijä, joka vaikuttaa solujen poikkeavaan kasvuun. Ihmiset eivät asu putipuhtaassa maailmassa, jossa ei ole ympäristöaltistusta, myrkyllisiä aineita tai taudinaiheuttajia. Ympäristömme voi olla vaarallinen. Voimme altistua säteilylle, kemikaaleille tai kuiduille, joko tietämättämme tai tietoisina. Lisäksi ruokamme on saastunut näillä ympäristötekijöillä, tai voimme valmistaa elintarvikkeemme tavalla, joka saattaa muuttaa elintarvikkeen kemiallista luonnetta vaaralliseen suuntaan. Pitkäaikainen altistuminen näille vaikutuksille voi vahingoittaa soluja.
Lopulta ihmiset ovat sosiaalisia olentoja. Olemme löytäneet tiettyjä tapoja, jotka ovat miellyttäviä, koska ne auttavat meitä rentoutumaan. Tällaiset tottumukset, kuten tupakointi ja alkoholinkäyttö, voivat lukemattomilla eri tavoilla vaikuttaa solujen perinnölliseen koostumukseen.
USEITA SYÖPÄTYYPPEJÄ
Aivan kuten on olemassa useita erityyppisiä soluja ja kehon kudoksia, myös erilaiset syövän tuhoisat (malignit) muodot, esimerkiksi sarkoomat, lymfoomat ja leukemiat, riippuvat siitä, missä ne ovat kehittyneet, kuten keuhko-, rinta- ja munuaissyöpä. Sidekudoksessa esiintyviä pahanlaatuisia kasvaimia, esimerkiksi luissa, lihaksissa ja rasvakudoksessa, kutsutaan sarkoomiksi. Imusolmukkeiden maligneja kasvaimia kutsutaan lymfoomiksi ja pahanlaatuiset muutokset luuytimen eri soluissa aiheuttavat leukemiaa.
HANKI NÄISTÄ VIDEOISTA LISÄÄ TIETOA:
What exactly IS cancer?
Cancer: from a healthy cell to a cancer cell
https://www.youtube.com/watch?v=8LhQllh46yI
LUE LISÄÄ NÄISTÄ LINKEISTÄ:
– Syövän eri muodoista tietoja
– National Cancer Institute – Mitä on syöpä?
– Wikipedia artikkeli syövästä
– Syöpä – tärkeimmät tekijät
– Tilastotietoja syövästä vuonna 2017
– Syöpätilastoja Pohjoismaista
3,272 näyttökertaa