Perinteinen syöpähoito

Christer Sundqvist

Syöpää tutkitaan vilkkaasti ja uusia hoitomuotoja kehitetään jatkuvasti. Tässä osiossa keskitymme perinteisiin koululääketieteen tarjoamiin keinoihin hoitaa syöpää. Jos olet kiinnostunut täydentävistä syövän hoidoista löydät siitä tietoa myös sivuiltamme.

Syöpähoitojen tavoitteena on, että syöpä paranee ja sairaus saadaan hallintaan. Syövän uusiutuminen ja leviäminen ehkäistään ja kasvaimen aiheuttamia oireita lievitetään. Moderni syöpähoito on kehittynyt nopeasti ja sillä on saavutettu hyviä tuloksia. Sillä saattaa kuitenkin olla heikentävä vaikutus potilaan immuunijärjestelmään.

Syöpätyypin tarkka määrittely on tehtävä oikean hoitomenetelmän valitsemiseksi. Myös syövän levinneisyys on selvitettävä, sillä levinneen ja paikallisen syövän hoito voivat olla hyvin erilaisia.

YKSILÖLLINEN SYÖPÄHOITO

Syövän hoito on pitkälle yksilöllinen asia. Se mikä toimii yhdellä, ei välttämättä toimi toisella. Perinteisessä koululääketieteen tarjoamassa hoidossa on tärkein painoarvo kliinisesti tutkituissa menetelmissä, joita on useissa tutkimuksissa pyritty varmistamaan ja parantamaan.

Syövän perinteisessä hoidossa vaikuttaa hyvältä suunnitelmalta leikata ja/tai sädehoitaa syöpäkasvain niin aikaisessa vaiheessa kuin mahdollista. Alati kehittyvä lääkehoito pyrkii luomaan syövän kasvulle mahdollisimman huonot edellytykset.

KIRJALLISUUTTA JA MUITA LÄHTEITÄ

·Heikki Joensuu, Pirkko Kellokumpu-Lehtinen, Peter J. Roberts, Sirkku Jyrkkiö, Mauri Kouri, Lyly Teppo, (toim.) Syöpätaudit, Duodecim, 2013

·Selviytyjän matkaopas. Suomen syöpäpotilaat ry, 2016 Linkki: https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/syopa-alueelliset/sites/271/2016/10/18132911/SelviytyjanMatkaopas_2016.pdf

·Kaikki syövästä. https://www.kaikkisyovasta.fi/

·Syövän hoito. https://thl.fi/fi/web/kansantaudit/syopa/syovan-hoito

Loading

Nobelpalkinnon arvoisia syöpätutkimuksia

Vuosittain jaettava Nobelin fysiologian ja lääketieteen palkinto on hyvin arvostettu tiedepalkinto. Monena vuotena palkinto on osunut syöpätutkijoille.   Vuonna 2019 palkinnon saivat brittiläinen molekyylibiologi Peter J. Ratcliffe ja yhdysvaltalaise