Syövän varhaisempi tunnistus

Christer Sundqvist

On tärkeää, että syöpä havaitaan varhain. Äskettäin Yhdysvaltojen Weill Cornell -lääketieteen ja Memorial Sloan Ketteringin tutkijat havaitsivat ns. Solunulkoisia rakkuloita ja hiukkasia voidaan käyttää syövän tunnistamiseen.

 

Menetelmä sisältää uusien proteiinikuvioiden tunnistamisen näissä solunulkoisissa vesikkeleissä. Niitä voidaan käyttää diagnostiikkavälineenä syövän havaitsemiseksi hyvin varhaisessa vaiheessa.

 

Näytteet tulivat ihmisiltä, ​​joilla oli tunnettu syöpä, ja terveiltä ihmisiltä. Tutkimukseen sisällytettiin kahdeksantoista erityyppistä syöpää, mukaan lukien rintasyövän, paksusuolen, haiman ja keuhkosyövät. Analyysi havaitsi syöpään liittyvät biomarkkerit solunulkoisissa rakkuloissa ja hiukkasissa. Tietokoneanalyysin avulla tutkijat pystyivät löytämään verinäytteistä proteiinikuviot, jotka vastasivat tiettyä syöpätyyppiä. 95 prosentilla tapauksista syöpä (testin herkkyys) havaittiin ja diagnoosi oli oikea 90 prosentilla tapauksista, joissa testi osoitti syövän esiintymisen (testin spesifisyys).

 

Tutkijat havaitsivat, että he voisivat havaita kasvaimet syöpien, kuten haimasyövän ja keuhkosyövän, varhaisessa vaiheessa. Nämä syövät havaitaan harvoin varhain, ja niiden hoitaminen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa voi johtaa parempiin tuloksiin potilaille.

 

Syöpä on systeeminen sairaus, jossa ei koske vain elintä, jossa kasvain esiintyy, vaan myös muita kehon osia. Syöpään liittyvät solunulkoiset vesikkelit ja veren hiukkaset voivat siten tulla kasvainsoluista, kasvaimen läheisyydessä olevista normaaleista soluista tai kehon täysin eri paikoissa olevista soluista, erityisesti immuunisoluista.

 

Tarkastelemalla verenkierrossa olevia solunulkoisia rakkuloita ja hiukkasia, tutkijat voivat siis saada tietoja muista kudoksista itse kasvaimen lisäksi. Se voi tarjota arvokasta tietoa tapauksissa, joissa tauti ilmenee metastaasien kautta jossain kehossa, mutta joissa alkuperäistä kasvainta ei ole löydetty. Näin on noin viidessä prosentissa kaikista syöpädiagnooseista.

 

Lisää tutkimusta tarvitaan.

 

Viite:

Ayuko Hoshino, Han Sang Kim, Linda Bojmar, Kofi Ennu Gyan et al (117 authors). Extracellular Vesicle and Particle Biomarkers Define Multiple Human Cancers. Cell, online August 13 2020, doi: 10.1016/j.cell.2020.07.009 https://www.researchgate.net/publication/343643318_Extracellular_Vesicle_and_Particle_Biomarkers_Define_Multiple_Human_Cancers

 3,320 näyttökertaa

Aiheeseen liittyvät avainsanat