Rasvainen ruoka suojaa rintasyöpää vastaan?

Christer Sundqvist

Suuri tutkijoiden kiistakysymys on, kuinka paljon ruokavalio vaikuttaa syövän puhkeamiseen. Rasvaisen ruoan vaikutusta rintasyövän syntyyn on vilkkaasti kysytty.

 

Akateemiset tutkijat ja koululääketieteen edustajat epäilevät, että rasvaiset ruuat lisäävät rintasyövän riskiä. Syöpäsäätiö (https://www.cancerfonden.se/livsstil/matvanor ) pyytää naisia rajoittamaan runsaasti kaloreita sisältävien ruokien, jotka sisältävät paljon rasvaa ja/tai sokeria (kuten makeiset, pikaruoat ja leivonnaiset) samoin kuin makeiden juomien, kuten virvoitusjuomien ja mehujen, saantia. Mielestämme rasvaiset ruuat eivät ole vaarallisia, mutta hiilihydraatteja tulisi välttää. Mitä oikein tiedämme?

 

Lähtökohtana on, että rasvaiset ruuat ovat haitallisia, mutta todisteita tästä puuttuu. Epidemiologi ja lääkäri Walter Willett Harvardin kansanterveyskoulusta yritti osoittaa yhteyden rasvaisen ruoan ja rintasyövän välillä suuressa, lähes 90 000 naishoitajaa käsittävässä tutkimuksessa. Tulokset analysoitiin ja laskelmat tehtiin kokonaisrasvasta, tyydyttyneistä rasvoista, linolihaposta (kasviöljyn monityydyttymättön rasvahappo) ja kolesterolista, ja verrattiin niitä lääketieteellisten ongelmien, kuten sydän- ja verisuonisairauksien ja syövän, osuuteen.

 

Julkaisu, “Ruokarasvat ja rintasyövän riski” vuodelta 1987 (https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJM198701013160105 ), ei osoittanut mitään yhteyttä rasvaisten ruokien ja rintasyövän välillä. Todellisuudessa artikkeli osoitti trendin, jossa rintasyövän riski on vähentynyt, kun rasvan saanti on suurempi, mutta tämä ei ollut tilastollisesti merkitsevä.

 

Toinen tutkimus, “Ruokavalio rintasyövän epidemiologiassa” (https://academic.oup.com/aje/article-abtrakt/116/1/68/87474 ), osoitti samanlaisen tuloksen, ts. mitään yhteyttä rasvaisten ruokien ja rintasyöpä välillä ei ollut. Willett-ryhmä yhdisti tiedot kuudesta samanlaisesta tutkimuksesta “Kohorttitutkimukset rasvan nauttimisesta ja rintasyövän riskistä – koottu analyysi” (https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM199602083340603 ), jossa tietoja yli 337 000 naistesa ja 4980 rintasyöpätapauksesta analysoitiin, mutta tällä kertaa rasvaisten ruokien ja rintasyövän riskin välillä ei ollut yhteyttä.

 

Tutkijat selittivät negatiivisen tuloksen siten, että oli liian vähän aikaa tutkimuksen seurannalle tai jopa pienimmät määrät rasvaa ruokavaliosta olivat yksinkertaisesti liian suuria rintasyövän riskin pienentämiseksi.

 

Lähes 15 vuoden kuluttua toistetun analyysin jälkeen “Rintojen syöpäriskiä aiheuttavien rasvojen ja rasvahappojen ruokavalion yhdistäminen” (https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/189027 ), tällä kertaa sellaisten naisten perusteella, joiden ruokavalio koostui vähemmästä kuin 20% rasvaa (muista, tämä tapahtui vuosikymmenien aikana toistettujen suositusten jälkeen rasvan vähentämiseksi!), havaittiin, että jos hiilihydraatit korvataan rasvalla ja rasvan määrä lisääntyy 5% verran, se johti 4% alhaisempaan rintasyövän esiintymiseen. Toisin sanoen tutkijat havaitsivat päinvastaisen tuloksen kuin odotettiin: ruokavaliorasvat eivät liittyneet lisääntyneeseen määrään rintasyöpää. Jos jotain, tulokset liitettiin vähentyneeseen riskiin.

 

Voimmeko sitten päätellä, että ruoan rasva todella suojaa meitä rintasyövältä? Jotkut väittivät tämän näistä tutkimuksista, mutta Willettin tutkimus ja muut väestötutkimukset olivat kaikki epidemiologisia, joissa oli erittäin alhainen riski, mikä on todennäköisesti sattumanvaraista tai parhaimmillaan osoittaa erittäin heikkoa näytön tasoa. Ainoa asia, jonka voimme sanoa varmasti on, ettei ole mitään merkittäviä tietoja, jotka olisivat koskaan osoittaneet lisääntynyttä rintasyövän riskiä jos syödään rasvaisia ruokia. Siksi ruokavalion ja rintasyövän välillä ei ole vielä selvää yhteyttä.

 816 näyttökertaa

Aiheeseen liittyvät avainsanat

Tämä tekee hyvää terveydellesi

Kokemuksemme mukaan monet asiat, joita meillä on tapana syödä, voi parantaa terveyttämme huomattavasti. Suosittelemme, että syöpäpotilaat tekevät oikeita ruokavalintoja.   Kaikki nämä valinnat parantavat terveyttäsi Ruoka ·      Katso art

Tämä tekee hyvää terveydellesi

Kokemuksemme mukaan monet asiat, joita meillä on tapana syödä, voi parantaa terveyttämme huomattavasti. Suosittelemme, että syöpäpotilaat tekevät oikeita ruokavalintoja.   Kaikki nämä valinnat parantavat terveyttäsi Ruoka ·      Katso art