Opi hengittämään oikein

Christer Sundqvist

Stressi ja erilaiset tunteet vaikuttavat helposti hengitykseemme. Pelästyessämme pidätämme hengitystämme ja usein hengitämme veltosti, vain rintakehän yläosalla. Hengityksellä on nykyään keskeinen sija stressitutkimuksessa. Ihmisen on todettu voivan itse säädellä kehonsa toimintoja hengityksen avulla. Tietoisesti hengittämällä voi muun muassa laskea verenpainettaan, rauhoittaa pulssiaan ja kohottaa kehonsa lämpötilaa.

 

Työterveyslaitoksen erikoislääkäri Harri Lindholm totesi eräässä televisio-ohjelmassa 11. maaliskuuta 2001:

 

”Olemme voineet täällä laitoksellamme osoittaa sen, mitä itämainen lääketiede on toistanut jo vuosisatoja tai kenties vieläkin kauemmin. Ihminen voi säädellä ruumiintoimintojaan hengityksellään. Vaikuttaa siltä kuin hengitys määräisi kaikesta muusta. Kun hengitys muuttuu, sydän- ja verenkiertotoiminnot seuraavat perässä. Jos siis tietoisesti hengitämme terveellisesti, hitaasti ja syvään, sillä on samanlainen terveellinen vaikutus sydämeen ja verenkiertoon. Olen itse huomannut tämän tehdessäni hengitysharjoituksia. Olen tullut pirteämmäksi ja tarkkaavaisemmaksi, assosiaatiokyky palautuu ja paniikki katoaa. Rentoutuminen hengityksen avulla on monta kertaa tehokkaampaa kuin lääkkeet.”

 

Sanna Ehdin sanoo hengityksestä:

 

”Se riippuu hengityksestä – mitä enemmän tietoisempaa hengitystä teet, sitä energisempi sinusta tulee ja sitä paremmin sinusta tuntuu! Suurin osa meistä hengittää liikaa suun kautta, kun voi saavuttaa merkittäviä terveysetuja hengittämällä jatkuvasti nenän läpi. Hengitysrytmi on prosessi, jolla on suurin vaikutus kehomme. Jos haluat enemmän energiaa, parempi hengitys on paras tapa!”

 

https://ehdin.com/medveten-andning/

 

On olemassa erilaisia biopalautehoitoja, joiden aikana potilas voi seurata näytöltä, miten hengitysharjoitukset vaikuttavat eri ruumiintoimintoihin. Yhdysvalloissa toimivan HeartMath-instituutin opettama itsehoitomenetelmä luo tunteen elämänhallinnasta eli koherenssista (rauha, harmonia ja kehon järjestelmien yhteistyö). Hoidon aikana hengitetään kuusi kertaa minuutissa (kuusi hidasta sisään- ja uloshengitystä).

 

HeartMath-hengitystä harjoitetaan nykyään myös Ruotsissa ja Suomessa.

 

http://mikropausen.se/?page_id=71

 

Myös jotain seuraavista harjoituksista voi kokeilla:

 

KOLME HELPPOA PIKAHARJOITUSTA

 

1. Asetu selällesi riisipussi vatsan päällä ja kädet ylhäällä pään alla. Silloin hengitys sujuu luonnostaan oikein.

2. Hengitä hitaasti ja syvään ja laske samalla neljään. Pidätä hengitystäsi ja laske neljään. Hengitä hitaasti ulos ja laske kuuteen. Tauko. Laske kahteen. Toista tämä 15 kertaa. Tänä aikana niin sanottu parasympaattinen järjestelmäsi ehtii saada viestin ja sinä tunnet olosi rauhallisemmaksi.

3. ”Kolme hengenvetoa”

Hengitä sisään

Hengitä ulos

Hengitä uudelleen sisään – tällä kertaa hieman syvempään

Hengitä nyt ulos hieman hitaammin, pitkitä uloshengitystäsi

Hengitä sisään kolmannen kerran – vielä syvempään. Kiinnitä huomiota siihen, miten ilma tulee sisääsi. Tunne miten sisäänhengitys täyttää keuhkosi.

Hengitä ulos – tunne ja tarkkaile. Hengitä ulos kokonaan.

Tämä hengitysharjoitus toimii kaikkialla ja milloin vain. Se rauhoittaa mielesi..

Pyri tekemään harjoitus 10 kertaa vuorokauden sisällä – töissä, autossa, hississä …

 722 näyttökertaa