Mehiläisen myrkkyä tutkitaan rintasyöpään

Christer Sundqvist

Australiassa on tutkittu mehiläisten (Apis mellifera) myrkkyä rintasyöpäsoluihin. Erityisesti kiinnosti myrkyn keskeisen komponentin, melitiinin, vaikutus. Tutkimuksessa selvisi, että myrkky tuhosi tehokkaasti erilaisia rintasyöpätyyppejä. Varsin hyvä vaikutus myrkyllä oli aggressiiviseen ja herkästi uusiutuvaan rintasyöpätyyppiin.

 

Melittiiniä pystytään nykyään myös valmistamaan synteettisesti. Myrkky kykeni tuhomaan kokonaan syöpäsolujen kalvot tunnissa ja vähensi tehokkasti syöpäsolujen kemiallista viestintää. Viestintä on oleellista syöpäsolujen kasvulle ja jakautumiselle. Jo aiemmin tutkimuksissa on todettu, että melittiini on tehokas muun muassa melanooman, keuhkosyövän, leukemian sekä munasarja- ja kohdunkaulasyöpien hoidossa.

 

Tutkimusryhmä testasi myös, voidaanko melittiiniä yhdistää kemoterapiassa käytettyihin lääkkeisiin. Yhdistelmälääke vähensi kasvaimia erittäin tehokkaasti hiirikokeissa.

 

Lisätutkimuksia tavitaan.

 

Lähde:

 

Duffy, C., Sorolla, A., Wang, E. et al. Honeybee venom and melittin suppress growth factor receptor activation in HER2-enriched and triple-negative breast cancer. npj Precis. Onc. 4, 24 (2020). https://doi.org/10.1038/s41698-020-00129-0

 

 1,398 näyttökertaa