Kahviin yhdistyy parempi terveys potilailla, joilla on etäpesäkkeinen paksusuolen syöpä

Christer Sundqvist

Se kaikkivaltias kuppi kahvia!

Kahvi on ollut kanssamme pitkään ja pelastaa koleat aamumme ja pistää päivämme käyntiin. Syy siihen miksi kahvilla on näin upeita vaikutuksia on esimerkiksi: Kahvi nostaa kehon lämpötilaa hieman, mikä ei yleensä tapahdu. Kahvi lämmittää käsiämme ja kehoamme, kun juomme sitä mukistamme tai kun tunnemme lämpimän aromaattisen höyryn kasvoillamme, silloin kun nautimme tätä juomaa.

 

Kofeiini auttaa meitä myös heräämään ja valmistautumaan tehtäviimme ennen uutta päivää. Tietenkin kuppi kahvia on tervetullut iltapäivällä osana varhaista välipalaa, ehkä sellaisenaan tai kerman tai maidon kera, mutta ei ole suositeltavaa juoda kahvia yöllä. Tästä seuraa rangaistus, koska et ehkä voi nukkua johtuen jännityksestä, joka juontaa juurensa liian suuresta kofeiiniannoksesta, jota siis arvostetaan aamulla, mutta ei toivota yöksi.

 

Kahvi on useammin hyödyllistä kuin haitallista

Meillä on nyt todisteita siitä, että kahvista on yleensä enemmän hyötyä kuin haittaa. Kahvin on osoitettu vähentävän ja jopa estävän maksan rasvoittumista, se on lievä aivotoiminnan virkistäjä, silloin kun olemme hereillä. Kahvi aktivoi ja ylläpitää yötyöntekijöiden huomiokykyä. Heidän on pysyttävä hereillä yöllä ja muutettava tästä syystä päivä-yö-sykliään (uni ja heräämisaikaa). Toinen vaikutus on, että kahvi yhdessä hypokalorisen ruokavalion kanssa auttaa laihtumaan; tai ainakin paino pysyy vakaana eikä tämä ole haitallista terveydelle.

 

Kahvi voi olla hyödyllistä syöpäpotilaille

On tilastollista ja epidemiologista tietoa ja joitain avoimia kliinisiä tutkimuksia, joiden mukaan antioksidanttituotteiden esiintyvyys kahvissa pidentää syöpäpotilaiden eloonjäämistä! Laajassa tutkimuksessa koskien levinnyttä paksunsuolensyöpää sairastavia potilaita muutama kuppi kahvia päivässä saattoi liittyä pidempään eloonjäämiseen ja pienempään riskiin syövän pahenemiselle. Tämän seikan raportoivat Dana-Farber Cancer Instituutin ja muiden organisaatioiden tutkijat uudessa tutkimuksessa.

 

Tulokset, jotka perustuivat laajaan havainnointitutkimukseen ja siitä saatuihin tietoihin, sisällytettiin kliiniseen tutkimukseen ja ne olivatkin aiempien tutkimusten mukaisia. Aiemmin oli saatu selville, että normaalin kahvinkulutuksen ja parempien hoitotulosten välillä oli yhteys niillä potilailla, joilla oli ei-metastaattinen kolorektaalisyöpä. Uusi tutkimus julkaistiin 17. syyskuuta JAMA Oncology -lehdessä.

 

Tutkijat havaitsivat, että 1171 potilaalla, joita hoidettiin metastaattisen paksusuolensyövän takia, kaksi tai kolme kupillista päivässä juotuaan potilaat elivät todennäköisemmin kauemmin ja heillä oli pidempi aika elää ennen taudin pahenemista kuin niillä, jotka eivät juoneet lainkaan kahvia. Osallistujilla, jotka joivat suuria määriä kahvia (yli neljä kuppia päivässä), oli vielä suurempi hyöty näistä toimenpiteistä. Edut koskivat sekä kofeiinia sisältäviä että kofeiinittomia kahvilaatuja.

 

Lähde:

 

Mackintosh C, Yuan C, Ou F, et al. Association of Coffee Intake With Survival in Patients With Advanced or Metastatic Colorectal Cancer. JAMA Oncol. Published online September 17, 2020. doi:10.1001/jamaoncol.2020.3938 https://jamanetwork.com/journals/jamaoncology/fullarticle/2770262?guestAccessKey=6ce9a89a-6e2d-4caa-9fa6-5524831a61e1&utm_source=For_The_Media&utm_medium=referral&utm_campaign=ftm_links&utm_content=tfl&utm_term=091720

 

 1,107 näyttökertaa

Aiheeseen liittyvät avainsanat