Aspiriini päivässä pitää syövän loitolla?

Christer Sundqvist

Bayerin todennäköisesti tunnetuimman lääkkeen, aspiriinin, on todettu vähentäneen syöpäriskiä ruuansulatuskanavan eri osissa.

Suuri ja todennäköisesti kattavin analyysi aspiriinin ja ruoansulatuskanavan syöpien välisestä yhteydestä julkaistiin johtavassa syöpäpäivälehdessä Annals of Oncology huhtikuussa 2020. Tutkijat kertoivat syöpäriskien vähentyneen 22–38%.

Aspiriini on jo jonkin aikaa liitetty suolistosyövän riskin vähentymiseen ja muut, pienemmät analyysit ovat löytäneet aspiriinin yhteyksiä ruokatorven ja mahalaukun syöpään.

Tässä analyysissä tarkasteltiin tietoja havainnoista, joissa tutkittiin syöpää väestötasolla vuoteen 2019 saakka. Tutkimuksessa todettiin, että aspiriinin säännöllinen käyttö, joka määritettiin vähintään yhtenä tai kahtena tablettina viikossa, vähensi merkittävästi riskiä saada ruoansulatuskanavan syöpä.

Suuriin aspiriiniannoksiin liittyi selvempi sairausriskin vähentyminen. Annoksen valinnassa on kuitenkin otettava huomioon myös vatsaverenvuotojen riski, joka kasvaa suuremmilla aspiriiniannoksilla. Vatsaverenvuotojen lisäksi aspiriinin sivuvaikutuksiin sisältyy verenvuoto muissa kehon osissa.

Huomaa: Koska tutkimus perustuu havainnollisiin tutkimuksiin ja rahoittajana on Bayer, tulokset saattavat olla hieman puolueellisia. Monta sekoittavaa tekijää voi osittain selittää tutkimuksen tulokset.

Joten alkuperäiseen kysymykseemme ”Pitääkö aspiriini päivässä syövän loitolla”, meidän on vastattava: emme tiedä varmasti.

Viite:

Aspirin and the risk of colorectal and other digestive tract cancers: an updated meta-analysis up to 2019, by C. Bosetti et al. Annals of Oncology. doi: https://doi.org/10.1016/j.annonc.2020.02.012

 941 näyttökertaa

Aiheeseen liittyvät avainsanat