Akupunktio on hyvä hoito syöpäpotilaalle

Christer Sundqvist

PDQ:n integroivien, vaihtoehtoisten ja täydentävien hoitomuotojen toimituskunta tarjoaa arvokasta tietoa syöpäpotilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille akupunktion käytöstä Yhdysvalloissa. Se on päivitetty viimeksi 31. lokakuuta 2019, ja suosittelemme siihen tutustumista.

 

Suora linkki

a) potilasversioon: https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/cam/patient/acupuncture-pdq

b) hoitohenkilökunnan versioon: https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/cam/hp/acupuncture-pdq

 

Nämä yllä mainitut syöpätiedostot tarjoavat kattavan, huolellisesti tarkistetun, näyttöön perustuvan tiedon akupunktion käytöstä syöpäpotilaan hoidossa. Tässä on tärkeimmät tiedot yhteenvetona:

 

Osana perinteistä kiinalaista lääketiedettä, akupunktiota on harjoitettu Kiinassa ja muissa Aasian maissa yli 4000 vuotta. Akupunktio määritellään stimulaation, kuten neulojen, moksaamisen, kuppauksen ja akupainannan käyttämisenä tietyissä kehon kohdissa, joita kutsutaan akupunktiopisteiksi.

 

Akupunktiota käytetään monien sairauksien ja sairauksien hoitamiseen. Syöpäpotilaat käyttävät sitä kivunhallintaan, pahoinvoinnin ja oksentelun hallintaan, väsymykseen, kuumiin aaltoihin, kserostomiaan (suun vakavaan kuivumiseen), neuropatiaan (hermosairaus), ahdistukseen, masennukseen ja unihäiriöihin.

 

Vaikka akupunktiota on harjoitettu vuosituhansien ajan, se on vasta viime aikoina käynyt läpi tiukkoja tieteellisiä tutkimuksia. Akupunktioiden mekanismeja tutkivissa laboratorio- ja eläintutkimuksissa syövän hoidossa on keskitytty pääasiassa akupunktion rooliin neurohormonaalisten reittien aktivoinnissa ja immuunomoduloinnissa. Useimpien syöpäpotilaiden kliinisten havaintojen ja kliinisten tutkimusten tarkoituksena on ollut arvioida akupunktion vaikutuksia oireiden hallintaan. Mielenkiintoisimmat tutkimustiedot akupunktion vaikutuksista syöpäpotilailla on saatu tutkimuksista kemoterapian aiheuttaman pahoinvoinnin ja oksentelun vähentämiseksi.

 617 näyttökertaa

Aiheeseen liittyvät avainsanat

Lääkehoito

Lääkehoidossa käytetään erilaisia lääkkeitä, esim. solunsalpaajia (sytostaatteja, kemoterapiaa), joiden oletetaan ennen kaikkea tuhoavan pahanlaatuiset solut. Solunsalpaajat estävät solujen jakaantumisen ja aiheuttavat näin syöpäsolujen kuoleman.